Ramsløk?

Hjertet banker ekstra hardt. Litt fordi bergknausen er bratt, men aller mest fordi jeg har et ørlite håp om at hyttetomta er velsignet med irrgrønn ramsløk.

Råvaren er ukjent og jeg har aldri sett den historiske matplanta i virkeligheten. Men jeg er fascinert av at ingrediensen har gitt spennende hvitløksmak i maten til både vikinger og dagens hippe kokker. Internett bugner av vårbilder med Allium Ursinum – ramsons, buckram, eller wild garlick som de fleste kaller planta på engelsk. Disse flotte bildene er kjøpt på iStockPhoto. Med varmere klima her nord, er det Nesodden sin tur nå?

Jeg sjekker ut nettsider og videoer på YouTube som forklarer forskjellen mellom den giftige liljekonvallen og delikatessen.

https://helsenorge.no/Giftinformasjon/planter-og-bar/forvekslingsfare-mellom-liljekonvall-og-ramsloek

Og vel nede i skråningen blir mistanken bekreftet: Jeg ser raskt at det grønne feltet som slynger seg vakkert nedover berget «bare» er liljekonvall. Stilkene har flere blader som vrir seg vakkert rundt hverandre. Ramsløken skal bare ha ett blad per stilk. Og når jeg brekker løs en plante dufter det parfymeaktig grønt og hvertfall ikke løk. I tillegg ser jeg en liten stilk med kommende småliljer. Drømmen om ramsløk i soloppgang tilhører fortsatt fotografiene på iStockPhoto.

Fantasien om ramsløksuppe til middag blir enda fjernere da den matglade naboen forteller at hun aldri hadde funnet et blad i skogen rundt hytta. Hun har bare en liten tust i plantekassa si. De lokale ramsløk-stedene på kartet i artsdatabanken.no er oppnåelige, men krever bilkjøring. Og ramsløk i nærområdet var poenget.

Søk etter ramsløk i ditt nærområdet på artsdatabanken.no

Og når jeg stikker ned til den lokale Plantasjen og får til svar at ramsløk er en ukjent plante, utslettes håpet. Jeg bor ikke i ramsløkland. Det er vel en grunn til at duftende hvitløksbrød ikke er tradisjonskost hverken hjemme på Eina eller Nesodden.

Matbildene fra iStockPhoto er fristende. Her i Norge er det bare april. Både karvekål og brennesle gjemmer seg fortsatt som spirer under jordoverflaten.

Les mer om karvekål og grønn suppe her

Trøsten er at vi snart kan saumfare skogen etter spiselig grønt. Og så får grønnsakshylla i butikken sørge for tilsatt hvitløkssmak i rettene.

2 svar til “Ramsløk?”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: