Av jord er du kommet

Mørk lukt av jord i regnvær. Spaden tar tak og vender opp røttene etter fjorårets avling, slik at jeg kan riste ut restene etter dill, salat og blomkarse. Tre av pallekarmene er dekket med duk innvendig. Nå er jorda luftig og svart men jeg finner ikke et levende vesen. Duken hindrer besøk av meitemark. Jeg er ikke overrasket, men litt skuffet, for det var jordforbedringens mester som satte meg på dagens gjøremål.

Lokket fram av de vårlige regndråpene, ålte tusenvis meitemark fram på morgenen i dag. De slimete kroppene lå på asfalt, snøfonner og plener. Da styrtregnet ble til yr et par timer senere, var drukningsfaren over. Jakta etter beitejord kunne fortsette under plenen. Ideen med duken i pallekarmen var å beskytte sarte kulturplanter fra ugras. Men nå bekymrer utestengingen av mark og mangelen på hjemmelaget gjødsel meg.

Da jeg var lita samla vi mark i skoesker med litt løv og jord i bunnen. Taket på markhuset var av celofanplast med strikkepinnehull, slik at marken fikk puste. Det buktende dypet under plasten var fascinerende. Den modigste i ungeflokken tok hånda nedi og puttet en meitemark i munnen. Vi skreik og brakk oss, samtidig som tøffingen fikk høg status (aldri meg).

Jeg vurderer å gjøre som i barndommen og lage en meitemark-pallekarm. Lempe jordsfordøyerene oppi med makt. Men finner ut at de må være fryktelig å møte plastveggen nedi karmen…

Jeg bestemmer meg for at jorda må skiftes ut etter to år med intensiv dyrking uten gjødsling. Det øverste laget i pallekarmene flyttes til borettslagets avfallsplass for planterester.

Løv og bar fra trærne og plantedeler fra staudebedene ligger uforskammet friske etter vinteren. De har tørket i sola bak garasjeveggen istedenfor å råtne på en mørkt og fuktig plass. Planen var at nettingkassene skulle bli en slags kildesortering for kompost, men jeg fullførte ikke i fjor. Våryr setter jeg opp de siste metallgjerdene og sorterer ut greinene fra høstens hekketrim, kvister med gåsunger og små stammer fra naboens tuja.

Uten hjemmelaget kompost, betyr jordforbedring en kjøretur til Gjøvik for å lempe 40-liters sekker i bagasjerommet. OBS-bygg selger to sekker økologisk Anglamark ku-gjødsel for hundrelappen. Europris lokker med tilbud på tre sekker ferdiggjødslet plantejord for hundre kroner.

Totningen Helen Fredholm pryder sekken med jord. Se fredholm.no for å planlegge turen til den vakre besøkshagen. Nå skal jeg se på sesong tre av «Hagen min» på NRK. Programmet om cottage garden i Totenvika ble lagt ut 30. april i år. Kanskje Helen har noen tips til jordforbedring?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: