sjarmen med karmen

Ikke akkurat Disney

Knas. Sommerens søteste leveres nå daglig. Jeg forstår godt at bønnestengler og erter har hovedrollen i eventyr fra hele verden. Hvilke magiske krefter klarer å gjøre om en velduftene blomst til en belgfrukt på et par varme dager?

Disneyfilmer om sult på 1930-tallet surret i bakhodet da jeg sådde både erter sukkererter og bønner. I filmen raver emosjonelle Donald hallusinerende på jakt etter mat, mens rasjonelle Mikke finner magiske bønner. Innendørs så spirende lovende ut. Men plantene ble til busker, ikke stengler som vokser i rasende fart opp til en kjempe. Bønnene ble aldri helt modne. Kanskje seks, sju krøp ut.

Ertene var det heller ikke mye magi over. Det hjalp ikke at verandaveggen står bak og at bedet er nytt med god blomsterjord. De rasjonelle ertene har satt næring etter tæring. Istedenfor Disneys univers fra Florida ligner de mer på dvergbjørk og andre planter som framstår som miniatyrer på fjellet etter denne kalde og våte sommeren.

Men sukkerertene som ble sådd inne i april slynger seg nå sterke og fruktbare mot sola. Eneste utfordringene var at stenglene er så sprø at en haggelbyge i juni ble giljotin for de freidige frittstående plantene som fikk plass hos kjæresten. Konklusjon: Erteblomster må dyrkes under en takmønet og inntil en vegg.

Og belgfrukter trenger varmere klima enn Eina!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: