Fryserens eksklusive

Jeg rydder fryseren en gang i året. Helt nederst, under middagsrester, krukker med kraft og glemte pizzabiter ligger de sammenklemte plastposene. De veier som regel litt over en kilo, har litt klissete overflate med vakker orange farge. Datoen for omstabling av fryse-element og påfølgende tre dager med restemiddager, ble i år 27. juli. For på verandaen står dagens kilo med ferske gullbær. Moltesesongen er i gang på Eina.

img_8846

Ikke ble det moltekrem på julaften, de yngste ville ha riskrem. Moltekaka til påske ble ikke gjennomført og det har heller ikke vært noen jubileer. Sommergullet er jo for fint til å lage dessereter av på en vanlig hverdag, må vite. (Les mer om molte her) Fryseren skal aldri fylles med flere årganger bærturer. Heldigvis har vi et lite juileum over helga, så fjorårets fangst skal fortsette livet i minusgradene – som iskake til 22 personer. Og modern lager kransekake, så iskaka blir uten bunn. 

Oppskrift på partykake av multer 

Dobbelt grunnoppskrift til verdens beste iskake v/ Sverre Sætre
40 + 200g sukker
160 g eggehvite (5-6 stk)
1 dl vann
500 g (to bokser) mascarpone med 80% fettinnhold
5 dl kremfløte
80 g eggeplomme (4 stk)

img_8861

  • Pisk eggehvite og 40 g sukker til marengs med kjøkkenmaskin eller mixmaster.
  • Kok opp 200 g sukker og 1 dl vann, og la det fosskoke uten omrøring til det blir sirup. Har du sukkertermometer skal sirupen holde 120 grader celicius.
  • (Du kan også gjøre kuleprøven. Ta litt sirup på en teskje og dypp den i en kopp med kaldt vann. Etter noen sekunder vil du kunne rulle en myk kule av sirupen)
  • Nå heller du sirupen i en tynn stråle rett ned i marengsen mens du pisker kraftig.
  • Pisker du til massen er kald, får du blank og holdbar marengs. Sett bollen i fryseren slik at marengsen holder seg kjølig. 
  • Så pisker du sammen fløte og mascarpone til en myk krem. Vend inn eggeplommene, deretter den kjølige marengsen.

img_8865

De frosne multene: 

Fjorårets frosne multer veide 1,5 kilo. Først kjørte jeg de iskalde multene i food-prosessoren. En liten hemmelighet var en krukke moltegelé blandet med appelsinlikøren Cointreau. Den ferske kiloen beholdt jeg helt naturell, uten sukker. Tilsammen blanda jeg 2,5 kilo multe i kakene.

Montering:
  • Bland den luftige kremen, multesorbeten og de friske multene. NB! Ikke rør rundt i massen, men la krem og bær blandes naturlig når du heller. Molter er skjøre og kaka blir kjempefin med hele bær inni.

img_8868

  • Oppskriften passet til tre store silikonformer som er beregnet for sukkerbrød.
  • Sett isen i fryseren – og etter noen timer har du den herligste iskake. 
  • Når du skal servere må du ta dem opp minst to timer på forhånd og sette i romtemperatur. Kaken holder formen pga marengsen, selv om den er nesten smelta. 

Gjestene elsket kaka! Her er den vesle resten som jeg kunne kose meg med hjemme. Se så vakre de hele multene er!

img_8909

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: