Dele godene

For hver meter over havet som legges over meg blir trærne grønnere og blomstene større. Etter 40130 cm ned, er tidsreisa fra Eina til Nesodden unnagjort. Det er full sommer.

For de som bor langs Oslofjorden må jo forsøk på å anlegge kjøkkenhage nesten på fjellet være helt latterlig. Før snøen har smelta på Eina spiser dere rabarbrasuppe. Og når vi høster rognebær, henger plommer og pærer på trærne. Og jada, på hytta byr redikkene struttende på en liten potent prøvesmak – i mai! Jeg legger meg med stjerner i øya og tenker at redikken er en grønnsak som kunne danset ved siden av Elton John i sine velmaktsdager.

Planta som digger livet aller mest, i den lune plantedalen bak dukkestua, er oreganoen. Urten er i ferd med å «ta en løpstikke». Les mer om dominerende sjeler i pallekarmen her. Planta må deles. Og denne tøffingen er jeg sikker på tar utfordringen på Eina med hevet hode. Den kan slå røtter hvor som helst og være like elsket. Alle digger pizza, pasta og lasagne, matretter hvor fersk oregano er uerstattelig.

Oppskrift på den beste pizzasausen

En box gode hermetiske tomater. En god neve oreganoblader og kanskje litt timian. Et par fedd hvitløk, en klunk GOD olivenolje, en klype salt og en klype sukker. Ca ti dreininger med pepper. Alt kjøres i blender eller knuses med stavmikser. Finito finale. Sausen er frisk og deilig og klar til bruk. Pizzasaus trenger IKKE koking på forhånd.

Hjemme igjen på Eina: Har du klorofyll skapt for varme i bladene, overlever du ikke flytting til fjellet. På Eina vokser ikke reddikene. De står bare skrantende og prøver å overleve med litt slappe blader. Jeg luker redikk-karmen og kastet de svakt rosa røttene. Kun en plante har satt nye blader etter flyttinga. Han får stå.

Nå blir det salat her. Men først får spirende en liten oppstart i lekegrinda, ei gammal balkongkasse. Hjemmedyrka salat var fjorårets store overflødighetshorn. Les mer om salat her. Gleder meg til ny salatsommer – både heme og borte. Og plantene skal starte livet sitt 401 meter over havet. Da blir de robuste.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: