Nusselig magemedisin

For noen kan 17. mai-dietten være krevende for både mage og hode. Da er det bare å ta seg en tur fra grøftekanten til kjøkkenet. Fra de våryre røttene til Don Nesle Corleone bugner små deilige spirer. Neslesuppe og te av nesle er et av folkemedisinens råd mot dårlig fordøyelse – og en mengde andre plager. Les mer om neslas næringsinnhold og helbredende kraft på nettsiden til urtekildens planteleksikon.

Unge små, nusselige nesleskudd gir god grønn suppe. «Tenåringene» og de «voksne» plantene smaker etterhvert gress og får pigger som stikker i fingrene. Den næringsrike planta må plukkes den uka spirene strekker seg mot våren. Forvell og frys ned blader til mat, eller tørk medisinplanten til te.

Oppskrift på styrkende neslesuppe (2-3 porsjoner):

Neslesuppe lages på samme måte som spinatsuppe eller annen grønn suppe av vårens spirer. Les om å «lenger efter» karvekålsuppe her.

Denne varianten av grøftekantmaten er pimpet opp med kremfløte og hvitløk. Hadde tilgangen til ramsløk vært mer enn en fantasi, ville jeg erstattet hvitløken og halvparten av nestle-bladene med denne grønne delikatessen. Les mer om ramsløk-drømmen her.

 • 3-4 finhakket sjalottløk
 • et par hvitløksfedd
 • 1 ss smør
 • 1 ss god olivenolje
 • 1 liter hele brenneslespirer (skyll plantene først)
  5dl kyllingkraft eller buljong
 • ca 2 dl fløte
 • smak til med en klype muskat
 • salt og pepper
 • evt. et par spiseskjeer sitronsaft
 • evt. tynn suppa med litt vann om den blir for kraftig

Fres hakket løk og hvitløk på svak varme med smør og olivenolje til løken er blank og mør. Sett opp varmen litt og legg neslen i gryta. Rør til planten faller sammen. Hell over kyllingkraften og kok i 15 minutter. Mos med stavmikser eller gi suppen en rask omgang i en blender. Ikke mos den for fint, det er godt med noen bittesmå biter i suppa. Smak til med fløte, muskat, salt og pepper og gi suppa et nytt oppkok. Min erfaring er at brenneslesuppe lett blir litt tam eller «mørk». Suppa skal gi en dyp men grønn opplevelse. Smaken kan med fordel friskes opp med sitronsaft.

Oppskrift på fersk nesle-te for harde mager (og masse andre plager)

Legg friske blader i en tekanne/eller tekopp, hell over kokende vann, sett på lokk, trekk i fem minutter. Søt med honning.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: