Flyttelass

Bagasjerommet i bilen er fylt med spirer fra pallekarmene etter helgas besøk på Nesodden. Jeg har priklet.

Ved ankomsten til hytta seint på kvelden 17. mai, slo både varmen og lykken mot meg i mørket. Sjå hva blitslyset viste fram! (De gule prikkene er pollen). Trivselen var til å se og smake på under vekstduken!

Plantene stod så tett at de måtte tynnes. Og det var planlagt, for nå skulle noen av spirene bli Totninger. Prikling betyr flytting av noen som har slått rot og trives. I tillegg skal du rive dem fra venner som er så nære at røttene er filetert inn i hverandre. Risikoen for død er tilstede. De fleste plantene besvimer. Altså må du være FORSIKTIG!

Lett på hånden, lett på hånden sa modern til meg da vi priklet planter til min barndoms kjøkkenhage. Hun kløp opp små spiretuster, la klumpene i hånda og pirket plantene forsiktig fra hverandre. Jeg kjenner igjen hennes bevegelser når de ensomme plantene klemmes ned i ny fuktig jord. De som står igjen i fødejorda får også en fast liten klem for å vokse stødig videre alene.

Fire plastkasser med lokk får plass i bilen. For første gang skal småspirene fraktes i flere timer før røttene på nytt skal finne feste. De skal bo i et nytt og kaldere klima! Ikke rart bladene blir slappere og slappere! Reddikene er allerede i ferd med å bli rosa knoller. Vil de fortsette å vokse? Bladene til sennepskål-salaten struttet da vi reiste. Håper de slappe bladene overlever på Eina.

Men bladpersillen er det ikke noe fare med. Plantene strutter og har kikket ut av vinduet under kjøreturen. Ingrid Espelid Hovigs favoritt-urt vil stortrives sammen med myntespirer og en livskraftig salvie fra i fjor.

På Eina hadde blomkarsen sturet inne lenge nok. De er også likbleke og slappe. Plantinga starter med at blomstene fikk samme plassering som i fjor, men i ny næringsrik jord. Les mer om jord og kompost her.

Plantedagen og ny jord inspirerer til å så de «hjemmelagede» frøene på friland. Dillfrøene får dele pallekarm med resten av blomkarsefrøene. Les mer om frøene her. Blir spennende om gullet spirer uten forkultur inne.

Jeg digger dill. Derfor er også dill født på frodige Nesodden fraktet til Toten for å sikre avlinga. Spirene er spede, men virker livskraftige.

Vannslangen har fått ny spredepistol. Men utfra værmeldinga kan den ligge neste uke. Uansett, værmeldinga varsler varme og sjarmen med karmen er igang på Eina også.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: