Ny vår

Hva gjør du når det står 10. mars på kalenderen og enda et hvitt lag har gjort snømåking meningsløst? Og på toppen av vinterstemningen viser gradestokken minus 15? 

Jeg leter etter våren – inne. Etter litt rydding i skap og skuffer, finner jeg til slutt skatten. Posene ligger gjemt innimellom vinflaskene i skrivebordet. Gråpapiret har vært soveplassen til blomkarse-frøene. De som ble sanket fra pallekarmene rett før snøen la seg i høst. 40 torvbriketter og minidrivhuset fra i fjor ligger klart i garasjen. Inne i dusjen på badet vokser feit såjord opp fra tørken på sekunder. Alt er klart. 

Synet som møter meg idet jeg åpner gråpapirposen får nesten snøen til å smelte utenfor. Små orange kronblader, gress-strå og et lite jadegrønt inntørket blad blir som smykker rundt de vakre frøene. Jeg opplever en tilleggslykke som aldri kan kjøpes fra frøpose-stativet på KIWI. Avkommet fra mine egne planter bærer med seg varme minner fra sommeren. Jeg kjenner duften fra gule, orange og røde blomster og minnes smaken fra frøknas blomkarsekake.

IMG_6458

Forsiktig klemmer jeg på skallet til ett av frøene. Med et lite knekk brister den tørre kapselen og et mørkt frø kommer til syne. Siden dette er første gangen frøene er fra egen avling blir jeg litt usikker. Skal jeg bare så den indre delen? Svaret gir seg selv. Det er bare noen få av kapslene som lar seg knekke. Jeg putter de nakne frøene ned i en egen tredjedel av minidrivhuset. I de to andre plastbeholderene ligger kapselen rundt som et hardt beskyttende skall.

Undrer på hvem som vil spire først? Har fjerningen av skallet hjulpet kimen til å strekke seg raskere opp mot lyset? Eller har jeg bokstavlig talt grepet for hardt inn i naturen og drept frøet? Uansett,- ca 100 frø er plantet. Som tvillingpar ligger to og to sammen i hver sin fuktige torvbrikett. Jeg gleder meg til kimen våkner til liv og begynner å bruke næringen i frøet. Den dagen skuddet spirer opp mot lyset, blir gartneriet flyttet fra toppen av vaskemaskina og inn til påskeliljene i karmen på det store stuevinduet.

Bloggen forteller at jeg har sådd Blomkarsen to måneder tidligere enn i fjor. Det betyr forhåpentligvis en enda lengre sesong med favorittblomstene. Plutselig kjenner jeg på en motvillig takknemlighet over det ekstraordinære snøfallet. Det kalde været, på dagen, som skulle vært en vårlig mars-søndag, skapte en ny vår! Sesongen er igang for sjarmen med karmen! 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: