Dillfrø og butikk

Fingertuppene lukter deilig og skarpt. Dagens høstonn er rasping av frø fra tørr krondill. Men selv om jeg sitter bøyd over pallekarmen, sender duften meg til barndommens hemmelige hage.

P1120194

Mørke huler inne i syrinbuskene. De gamle lysthusene var perfekte butikklokaler om høsten. Forsiktig sorterte små fingertupper frø på fordums, mosegrodde steinbord. Foran lå varene fra de gamle staudebedene. Stjerneformede parfymefrø med bitter duft fra æsops brennende busk og mikroskopiske hauger med perler fra valmuekapsler. Bak luksusvarene lå rekker av bevingede frø fra alm og lønnetrær. Bortsett fra småsøsken, som bare ville rote i haugene med frø, manglet butikken som regel kunder. Dermed mistet spesielt lønnefrøene fort status som vare. De hadde større underholdningsverdi som nesevinger eller snurrebasser i lufta.

P1120170

Frøene fra kjøkkenhagen hadde høyest status når jeg lekte butikkdame. Vesle «glad i mat» likte å prøvesmake på varene: Kjørvel-lakris og  purreblomstfrø døyvet ventinga på kjøpere som aldri kom. I dag smakte jeg dillfrø for første gang på over 40 år. Herlighet! Et ørlite frø i munnen tar over alle sanser i flere minutter. Frøsmaken er annerledes enn bladene. Aromaen ligner på fennikel- og anisfrø. Frisk og deilig! Ikke rart det følger mye magi med dillplanten. Jeg har skrevet mer om dill her.

Jeg leser på internettet at dillfrø tåler varmebehandling og med fordel kan stekes sammen med kjøtt eller grønnsaker. Dill brukes gjerne til sylting, og  passer særlig godt med sennepsfrø. Du kan også bruke dillfrø som brødkrydder hvis du hakker dem litt først.

p1120199.jpg

Tilbake til høsten 2018. Poenget med å samle inn dillfrøene i dag, er at jeg vil se om de spirer igjen til neste år. Så nå ligger dagens kapital til tørk i stua. Det handler ikke om at frøene i butikken er for dyre – men det hadde vært så himla moro å være selvforsynt. Skulle noen ha lyst til å «kjøpe dillfrø fra butikken min», kan jeg fortelle at betalingsmiddelet er som i barndommen: Eksklusive små hage-sneglehus. Det kom jeg også på i dag, fordi jeg fant en  sneglepenge i pallekarmen!

img_6677

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: