Dill + girl = power!

– Dill er kjempevanskelig å drive fram sjøl. Du burde kjøpe noen ferdige planter! Modern har de grønneste fingrene jeg vet om. Plantene hun tar i vokser, blir delt og vokser videre. Som småjente så jeg på hvordan hun sådde frøene som var samlet inn fra krondillen høsten før. Jeg fulgte med når hun forsiktig delte opp klumper med skjøre spirer og plantet dem på nytt i drivkasser og i kjøkkenhagen. Dillen ble brukt i både mat og blomsteroppsatser.

Og i fjor fråtset jeg i dill – fra fem kjøpte planter. De tynne bladene drysset kul «edge» på sild, reker og nypoteter. I vinter smaksatt froste stilker kraft. Et par kroner stod til vinteren kom, men jeg somlet meg ikke til å samle frø av dem i høst. Så jeg har sådd en hel kjøpt frøpose – uten å spørre modern om hjelp. Jeg puttet en våt finger i frøposen og stappet de bittesmå kapslene med liv i torvbruketter. Men nå virker det som alle spirer. Jo mer jeg deler opp klumpene jo fler planter?! Blir hver spire én enkelt plante? Dette er tredje gangen avlinga deles opp. En hel karm er bare små dillplanter + at jeg har gitt bort ca en tredjedel til både modern og kjæresten. Fra EI lita frøpose? Modern er skeptisk. Men jeg klarer ikke hive plantene og vil ikke kjøpe fra gartneri. Dillen får stå en stund til.

I folketroen vår beskytter dill-planten akkurat som hvitløk. En kvast i hånda gjorde jentene trygge i utmarka. Ingen troll og underjordiske kunne bergta eller trå over jentas egne grenser hvis dillen var med. Hekser mistet kraften sin og onde ånder måtte holde seg unna. I folkemedisinen er dill en plante som er god når man ammer babyen. Dillfrø kokt i melk gir mer melk hos mor.

Jeg digger dill. Den er vakker og sterk og akkurat nå gir plantene meg spenning i hverdagen. Om et par uker skal jeg drysse noen av dillspirene på egget. Og så skal jeg lage skagensalat, noe av det beste jeg vet! Helle Øder Valebrokk blogger om mat. Her er det dill og hvitløk i samme dressing. Derfor kaller jeg oppskriften for Girlpower!

Oppskrift på girlpower skalldyrdressing ala Helle

Skalldyrdressingen lager du slik:

5 ss yoghurt, helst tyrkisk, gresk eller annen kremete type.

3 ss majones

Hakket dill

1 liten hvitløkskløft, presset

Litt salt og pepper

1/2 ts sukker

1 ts karripulver

Litt sitronsaft

Evt litt finrevet sitronskall

Bland alle ingrediensene og server til krabbe, reker, hummer etc.

Lenke til Helles artikkel.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: